مواد و مصالح ساختمانی مورد استفاده در کارهای ساختمانی با توجه به منشا و مواد اولیه مورد استفاده در ساخت و یا نحوه ی استفاده و نقش آن ها در کارهای ساختمانی تقسیم بندی می شوند. مواد و مصالح ساختمانی از نظر منشا و مواد اولیه مورد استفاده در ساخت به دو گروه اصلی “ مواد معدنی ” و “ مواد آلی ” و از نظر نحوه ی عملکرد و نقش آن ها در کارهای ساختمانی نیز به دو گروه “ چسباننده ها ” و “ قطعات ” تقسیم می شوند.
مواد و مصالح معدنی
مواد معدنی شامل کلیه مواد و مصالح ساختمانی است که به صورت خام و طبیعی و یا ساخته شده از مصالح معدنی طبیعی در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. این گروه از مصالح ساختمانی به دو دسته ی “مواد و مصالح معدنی طبیعی” و “مواد و مصالح معدنی طبیعی و یا ساخته شده” تقسیم بندی می شوند.
مواد و مصالح معدنی طبیعی
مواد و مصالح و معدنی طبیعی از قبیل خاک رس، سنگ های ساختمانی و تزیینی، شن و ماسه و … آن دسته از مصالح ساختمانی هستند که مستقیما از سطح زمین و یا طبیعت برداشت شده و بدون تغییر در خواص و ویژگی های آن ها مورد استفاده قرار می گیرند.
مواد و مصالح معدنی غیر طبیعی و یا ساخته شده
این مصالح موادهستند با منشا معدنی که از تغییر یا اصلاح خواص و ویژگی های مواد طبیعی در اثر عمل گداختن و پخت یک و یا مخلوط چند ماده ی طبیعی به دست می آیند.
خواص این مواد و مصالح از نظر مکانیکی، فیزیکی و شیمیایی با مواد طبیعی اولیه بسیار متفاوت است.
موادی از قبیل گچ، آهک، سیمان، آجر، کاشی وسرامیک، شیشه، فولاد و چدن از این نوع هستند.
به علاوه می توان مواد و مصالح معدنی را از نظر نوع وترکیب کانی های تشکیل دهنده ی آن ها به دو دسته ی کانی فلزی مانند فولاد، چدن، آلمینیوم و کانی غیر فلزی مانند گچ، سیمان، آهک، آجر و شیشه تقسیم کرد.
مواد و مصالح آلی
مواد آلی مانند “چوب، چوب پنبه، قیر، آسفالت، رنگ، چسب، پلاستیک، پی.وی.سی” که به صورت طبیعی و یا ساخته شده در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. این مواد نیز همانند مواد معدنی به دو صورت طبیعی مانند “چوب” و ساخته شده مانند “چوب پنبه، رنگ، چسب، قیر، آسفالت و پلاستیک” در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند.
چسباننده ها
چسباننده ها به آن دسته از مواد و مصالح ساختمان سازی اطلاق می شود که نقش چسباندن مواد و مصالح ساختمانی را انجام می دهند. این مواد عبارتند از خاک رس، گچ، آهک، سیمان و ملات ها،قیر، چسب، سرب و آهن.
بعضی از این مواد از قبیل قیر، سرب و آهن در اثر حرارت نرم و مذاب شده و پس از سرد شدن، مواد و قطعات مورد نظر را به یکدیگر می چسبانند. بعضی دیگر از این مواد عبارتند از خاک رس، گچ، سیمان و آهک که پس از مخلوط شدن با آب به صورت فیزیکی و شیمیایی سفت و سخت می شوند و عمل چسباندن را انجام می دهند.
قطعات
قطعات عبارتند از مواد و مصالحی از قبیل سنگ، آجر ماسه آهکی، آجر، بلوک های سیمانی و سفالی، کاشی و سرامیک و قطعات فولادی و چدنی که در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. با استفاده از جسباننده ها قطعات کوچک و بزرگ به یکدیگر متصل شده و باید خواص و ویژگی چسباننده ها نیز دقیقا بررسی و کنترل گردد.
با انواع مصالح ساختمانی آشنا شوید :
خاک رس
خاک ترکیبی از مواد عالی و معدنی است که در اثر هوازدگی و تخریب سنگ ها ایجاد می شود. خاک ها به دو دسته چسبنده و غیر چسبنده تقسیم می شوند و دارای دانه بندی ریز یا درشت هستند. از خاک رس در تولید مصالحی مثل آجر، کاشی، سرامیک، ملات گچ و خاک، سفته، ملات گل آهک، کاه گل، سفال و … استفاده می شود.
سنگها
سنگ ها تقریبا در تمام پروژه های ساختمانی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. چرا که سنگ مصالح فراوان، سهل الوصل، محکم و با دوام و ارزان هستند. سنگ ها بر اساس انواع مختلف در پی سازی، خارج ساختمان، داخل ساختمان برای کف سازی، نما، تزئینات و … مورد استفاده قرار می گیرد .از سنگها در ساخت بناهای سنگین مانند تونل ها، پل ها، سنگ چین ها و …. استفاده میگردد.
انواع سنگ ها
به طور کلی سنگ ها به دو دسته تقسیم بندی میشوند.
سنگ های طبیعی (خام)
سنگ های رودخانه ای، سنگ های کوهی، سنگ های لایه ای، سنگ ها لاشه از دسته ی سنگ های طبیعی محسوب میشوند.
سنگ های غیر طبیعی
این از دسته سنگهایی میباشد که کار شد محسوب میشوند. به شکلهای گوناگونی بر اساس کاربرد روی آنها کار میشود. سنگهایی مانند: قواره ای، چند وجهی، حکمی، لوحی، چند نمایی، دو تیشه و … از دسته سنگهای غیر طبیعی محسوب میشود.
انواع چوب
چوب طبیعی
چوب مصنوعی ( MDF، پلی وود، نئوپان و اچ دی اف)
انواع بتن
بتن به مواد و صالح پیشساخته یا درجا گفته میشود که با بهرهگیری از شن، ماسه و یک مادهی چسباننده مانند سیمان و قیر با طراحی و اختلاط مناسب تهیه میگردد.
بتن سنگین
بتن سبک
بتن متخلخل
بتن سبک هوادار
بتن با مقاومت بالا
بتن پلیمری
بتن خودمتراکم
انواع آجر
آجر نوعی مصالح پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز است که در گذشته از پختن خشت بدست می آمد. آجرهای خشتی که در قدیم استفاده می شدند به دو طریق دستی و ماشینی تولید و در اختیار مصرف کننده قرار می گرفتند.
آجر معمولی (آجر فشاری، آجر سفید و آجر قزاقی)
آجر سفالی (بلوک سفالی)
آجر جوش
آجر نسوز
آجر سنگفرش
بلوکهای پیشساختهی بتنی
این بلوکها در سه دسته طبقهبندی میشوند:
نوع A: این بلوک در موارد عمومی و زیر عایق رطوبتی زیرزمینی مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساختن این بلوکها میتوان از مصالخ دانهای متراکمی مانند آجر خرد شده و شن شکسته استفاده کرد.
نوع B: این بلوک دارای کاربرد عمومی ساختمانی است و برای دیوارهای باربر، بلوکهای بتنی سبکی به شمار میآیند. مصالح دانهای مناسب بلوک B بدین شرح میباشند: پوکهی صنعتی، سربار اسفنجی، بتن اسفنجی، ورمیکولیت منبسط و کلینکر یا سربارهی ذوب آهن.
نوع C: این بلوک مشابه بلوک نوع B است ولی برای دیوارهای غیرباربر از آن استفاده میشود.
محصولات فولادی (آهن آلات)
تیرآهن، انواع ورق ها، انواع درب، نبشی ها، انواع میلگرد و …
انواع شیشه
شیشه رنگی
شیشه دوجداره
شیشه نشکن (لمینت)
شیشه ضد آتش
شیشه سکوریت
شیشه خم
شیشه رفلکس
انواع گچ
فرآوردهای از مادهی خام سنگگچ طبیعی که حاصل پخت و آسیاب در دمای ۱۶۰ تا ۱۸۰ درجهی سلسیوس است، به عنوان «گچ ساختمانی» شناخته میشود. این فرآورده نوعی پودر سفید رنگ میباشد که در صورت ترکیب با آب به شدت سخت میگردد.
گچ سفیدکاری
گچ میکرونیزه
گچ عاج
گچ گیپتون
گچ سیوا
انواع سیمان
فرآوردهای تشکیل شده از مواد خام سنگ آهک و رُس به میزان مشخص که حاصل اختلاط، کلینکر (پخت) و آسیاب در حرارت ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ درجهی سلسیوس در کوره است. امروزه سیمان در انواع و رنگهای گوناگون و با خواص مختلفی ساخته شده و به بازار عرضه میگردد که شناختهشدهترین آنها سیمان پرتلند است.
سیمان پرتلند
سیمان رنگی
سیمان نسوز
انواع ملات
ملات آبی
ملات هوایی
ملات های ویژه
برخی از مصالح جدید ساختمانی
بتن اسفنجی
پنل های گچی پیش ساخته
ورق پلی کربنات
کاشی حرارتی
شیشه مات شونده هوشمند
پنل کامپوزیت آلومینیومی
منبع: setare.com
بدون دیدگاه